Vad är Blackjack Försäkring och Hur Fungerar Den? 🃏

Har du någonsin spelat blackjack och stött på begreppet ”försäkring”? Undrar du vad det betyder och hur det används? Du är inte ensam. Blackjack är ett fascinerande spel som kombinerar både tur och skicklighet, och att förstå dess olika aspekter kan ge dig en fördel vid spelbordet. Så låt oss dyka rakt in och utforska vad ”blackjack försäkring” egentligen innebär! 🕵️‍♂️

🤔 Vad är Försäkring i Blackjack?

Försäkring i blackjack är en sidobet, eller sidovadslagning, som du kan göra när dealern visar ett ess som sitt uppvända kort. I praktiken innebär detta att du satsar på att dealern kommer att få blackjack – det vill säga ett kort med värdet 10 som sitt dolda kort.

Låt oss bryta ner processen steg för steg:

 1. Dealern visar ett ess som sitt uppvända kort. 🃏
 2. Du erbjuds möjligheten att ta ”försäkring”.
 3. Om du väljer att ta försäkring, lägger du en sidobet som är hälften av din ursprungliga insats.
 4. Om dealern får blackjack, betalar försäkringen 2:1. Du vinner tillbaka din ursprungliga insats! 💰
 5. Om dealern inte får blackjack, förlorar du försäkringssatsningen.

Nya Expekt Blackjack

1500 kr bonus och 30 free spins
 • icon Snabbast rapporterade uttag: 10 min
 • icon Insättningsmetoder: Trustly, Swish
 • icon Uttags metoder: Trustly, Swish
 • Minimum insättning: 200 kr
 • Max uttag:(per transaktion) 50 000 kr per dag
 • Tid per metod: Swish: 0 - 24 timmar, Trustly: 0 - 5 dagar
 • Minimum uttag: 200 kr
 • Avgifter: Inga avgifter
 • Uttag på helger: Ja
 • Avbryta uttag: Ja
 • Manual Flushing: Ingen information
 • Spela utan konto: Nej
Visa mericon Visa mindreicon
Regler och Villkor18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Min insättning 100 kr. 20x omsättningskrav. Gratisspinsen är omsättningsfria & giltiga i 60 dagar. Ev. vinster är riktiga pengar | Regler och Villkor Gäller | Stodlinjen.se | spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.

📊 När är det Lämpligt att Använda Försäkring?

Frågan som naturligt uppstår är: När ska du faktiskt använda försäkring i blackjack? Svaret är komplext och beror på en mängd olika faktorer.

Här är några punkter att tänka på:

 • Försäkring är generellt sett en dålig satsning. Chansen att dealern faktiskt kommer att få blackjack är mindre än 50%. Detta beror på att det finns fler kort i leken eller lekarna som inte har värdet 10 än de som har det.
 • Vissa situationer kan motivera försäkring. Om du räknar kort (vilket är lagligt, men ogillat av casinon) och vet att det finns ett oproportionerligt stort antal 10-värda kort kvar i leken, kan det vara fördelaktigt att ta försäkring.
 • Din ursprungliga hand påverkas inte av försäkring. Kom ihåg att försäkring är en separat satsning som inte påverkar din ursprungliga hand. Att ta försäkring kommer inte att öka dina chanser att vinna ditt ursprungliga bet.

Statistiken bakom Försäkring i Blackjack

📊 Statistiken bakom Försäkring i Blackjack

När vi tittar på statistiken bakom försäkring, behöver vi först förstå förhållandet mellan korten med värde tio och de andra korten i en kortlek. I en standardlek med 52 kort, finns det 16 kort med värdet tio (10, knekt, dam, och kung i alla färger) och 36 kort som inte har det värdet.

Chansen att Dealern Får Blackjack

Om vi antar att vi spelar med en enda kortlek och dealern visar ett ess, är chansen att dealern får blackjack 16/52 eftersom det finns 16 kort med värdet tio i leken. Detta ger oss en sannolikhet på ungefär 30.8%.

Chansen att Dealern Inte Får Blackjack

Å andra sidan, chansen att dealern inte får blackjack är 36/52, eftersom det finns 36 kort som inte har värdet tio. Detta ger oss en sannolikhet på ungefär 69.2%.

Förväntat Värde av Försäkring

Försäkring i blackjack betalar 2:1. Det betyder att om du satsar 10 kr på försäkring och dealern får blackjack, vinner du 20 kr. Men om du satsar 10 kr och dealern inte får blackjack, förlorar du din satsning.

Om vi multiplicerar sannolikheten för varje händelse med dess utbetalning, kan vi beräkna det förväntade värdet av försäkringen:

Förväntat Värde av Försäkring

Om vi lägger ihop dessa två värden får vi det förväntade värdet av försäkringen, vilket är -0.76 kr. Detta innebär att i genomsnitt kommer du att förlora 0.76 kr varje gång du satsar 10 kr på försäkring, vilket visar att det inte är en bra satsning i det långa loppet.

Blackjack Försäkringsstrategier blå banner

📈 Blackjack Försäkringsstrategier

Även om oddsen inte är till din fördel när det gäller försäkring, finns det strategier som kan hjälpa dig att använda detta verktyg mer effektivt.

Korträkning

Korträkning är en avancerad blackjackstrategi som innebär att du håller reda på de höga och låga korten som har spelats från leken. Om du märker att det finns ett oproportionerligt stort antal 10-värda kort kvar i leken, kan det vara fördelaktigt att ta försäkring. Men kom ihåg, detta kräver mycket övning och skicklighet!

Jämna pengar

När du har en blackjack och dealern visar ett ess, erbjuds du ofta ”jämna pengar”. Detta innebär att du omedelbart får en utbetalning av 1:1 på din hand, istället för den vanliga 3:2 utbetalningen för blackjack. Att ta jämna pengar är i princip samma sak som att ta försäkring, och kan vara fördelaktigt i denna situation för att säkra din vinst.

🎲 Exempel på Händer och Situationer i Blackjack

Situation 1: Du Har en Stark Hand

Antag att du har en stark hand, som en 20 (t.ex. två 10-värda kort), och dealern visar ett ess. Trots att du har en stark hand, kan frestelsen att ta försäkring vara stor, eftersom du inte vill förlora din hand om dealern får blackjack. Men kom ihåg, att ta försäkring kommer inte att påverka din ursprungliga hand, och i det långa loppet är det troligt att du förlorar mer på försäkringssatsningar än vad du vinner.

Situation 2: Du Har Blackjack, Dealern Visar Ett Ess

Du har fått blackjack, och dealern visar ett ess. I denna situation erbjuds du ofta ”jämna pengar”. Detta innebär att du omedelbart får en utbetalning av 1:1 på din hand, istället för den vanliga 3:2 utbetalningen för blackjack. Att ta jämna pengar är i princip samma sak som att ta försäkring, och det kan vara fördelaktigt i denna situation för att säkra din vinst.

Situation 3: Du Har en Svag Hand

Du har en svag hand, säg 16, och dealern visar ett ess. Du kan bli frestad att ta försäkring för att skydda dig mot en trolig förlust. Men kom ihåg att försäkring är en separat satsning som inte påverkar din ursprungliga hand. Även om du vinner försäkringssatsningen, har du fortfarande en stor chans att förlora din ursprungliga insats på grund av din svaga hand.

Situation 4: Du Har en Mjuk Hand

Du har en ”mjuk” hand, som ett ess och en 6 (mjuk 17), och dealern visar ett ess. I detta fall kan det vara frestande att ta försäkring. Men återigen, eftersom chansen att dealern får blackjack är mindre än 50%, är det inte en fördelaktig satsning i det långa loppet.

Situation 5: Du Räknar Kort

Du har räknat kort och vet att det finns ett oproportionerligt stort antal 10-värda kort kvar i leken. Dealern visar ett ess. I detta sällsynta scenario kan det vara fördelaktigt att ta försäkring, eftersom chansen att dealern får blackjack är större än normalt.

Kom ihåg att dessa är bara exempel och blackjack är ett spel med både tur och skicklighet. Varje hand kan ha olika utfall och det är upp till dig att bestämma den bästa strategin baserat på situationen.

🔚 Avslutning

Vi har nu utforskat vad blackjack försäkring innebär, hur den fungerar, statistiken bakom den, och hur du kan använda den som en del av din övergripande blackjackstrategi. Här är några viktiga punkter att komma ihåg:

 • Försäkring är en sidobet där du satsar på att dealern kommer att få blackjack.
 • Generellt sett är försäkring inte en fördelaktig satsning, eftersom chansen att dealern får blackjack är mindre än 50%.
 • Om du räknar kort eller har en blackjack när dealern visar ett ess, kan det vara lämpligt att ta försäkring.

Vi hoppas att denna artikel har gett dig en djupare förståelse för blackjack försäkring och hur du kan använda den för att förbättra ditt spel. Lycka till vid bordet! 🎲🍀